ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

 

Вести
.........................................

Актуелности

 

22.03.2018.
Алергијски ринитис- савремени приступ лечењу

Стручни састанак „Алергијски  ринитис - савремени приступ лечењу“ одржан је 22.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач: др Љиљана Тешић Видовић, специјалиста ОРЛ, субспецијалиста онколог, Општа болница Лозница.

Алергијски ринитис је хронично запаљенско обољење слузнице носне шупљине, проузроковано преосетљивошћу на алергене спољне средине. Сматра се да 20% светске популације болује од неког облика алергисјког ринитиса. Први симптоми се јављају  између 5. и 10. године живота, а свој максимум достиже између 10. и 20 . године живота. Дели се на интермитентни ( који има сезонски карактер) и перзистентни.

Детаљније...

.........................................

15.03.2018.
Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција

Стручни састанак „Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција“, одржан је 15.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач: др Бранко Мрђен, спец. инфектолог, субспец. гастроентеролог, Општа болница Лозница.

Детаљније...

.........................................

01.02.2018.
Безазлене аритмије код деце

„Безазлене аритмије код деце,  предавање одржано  1.  фебруара  2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Аритмије код деце су веома честа појава и практично нема детета без аритмије.  Међутим, више од 2/3 аритмија су потпуно безазлене и не захтевају никакав третман. Ипак, оне изазивају велику забринутост код родитеља и деце, па понекад захтевају адекватну дијагностику да би се родитељима  пружио прави савет а деци омогућио нормалан живот и бављење спортом.

Детаљније...

.........................................

18.01.2018.
Значај имунохематолошких тестирања у трудноћи

Предавање одржано  18. јануара 2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфутиолог.

Имунохематолошка тестирања у антенаталном и перинаталном периоду имају за циљ пре свега спречавање и смањивање учесталости хемолизне болести фетуса и новорођенчета (ХБФН). Веома је значајно откривање и праћење РхД негативних трудница, откривање трудница са клинички значајним антиеритроцитним антителима, као и лабораторијска потпора у дијагностици и третману ХБФН у трудноћи и после порођаја. Антенатална РхД имунопрофилакса и мерење обима фетоматерналног крварења у значајној мери доприносе смањењу процента сензибилисаних трудница.

Детаљније...

.........................................

16.03.2017.
Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења

“Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења“ предавање одржано  16. марта 2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Неонатална сепса је генерализована бактеријска инфекција у првом месецу живота. Патогенетски то је синдром системског инфламаторног одговора на инфекцију. Морталитет је од 15-80%. С обзиром на је реч о веома озбиљном обољењу неопходно је његово рано препозавање.

Детаљније...

.........................................

23.02.2017.
Деформитети кичменог стуба

Стручни састанак „Деформитети кичменог стуба“, одржан је 23.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био је др Милован Видовић, специјалиста ортопед, Oпшта болница Лозница.

Термин деформитети кичме обухвaтa рaзличитa стaњa у којимa је кичмaaбнормaлне осовине или кривине. Дужинa кичменог стубa условљенa је његовом висином. Зa стaтику кичменог тубa поред пршљеновa, међупршљенски дискусa и фиброзних везa одговорaн је и тонус леђне, грудне и трбушне мускулaтуре.

Детаљније...

.........................................

09.02.2017.
Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја

Стручни састанак „ Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја” одржан је 09.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била је мр сци. мед. др Светлана Секулић специјалиста уролог.

Детаљније...

.........................................

26.01.2017.
Значај правилног третирања медицинског отпада у здравственој делатности

Стручни састанак „Значај правилног третирања медицинског отпада у здравственој делатности“, одржан је 26.01.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач на стручном скупу је била je др Борка Кокановић, специјалиста хигијене Републички санитарни инспектор.

Др Борка Кокановић је говорила о  значају правилног третирања медицинског отпада у складу са важећом законском регулативом у здравственим установама у којима се у току пружања здравствене делатности свакодневно генеришу велике количине отпада.

Детаљније...

.........................................

12.01.2017.
Средина и дете

Стручни састанак „Средина и дете“, одржан је 12.01.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач на стручном скупу је била je др Славица Петровић Тадић, специјалиста хигијене Општа болница Лозница.

Карактеристика дечјег доба је интензиван раст и развој, повећано трошење енегргије, колебљивост имунолошких  снага што захтева одговарајуће услове живота.

Детаљније...

.........................................

03.11.2016.
Синдром хепатоспленомегалије

Стручни састанак „Хепатоспленомегалија“ одржан је 03.11.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је биo др Бранко Мрђен, специјалиста инфектолог.

Хепатоспленомегалија се може дефинисатиати као увећање јетре и слезине, као самостално увећање једног органа  или истовремено увећање оба органа. 

Детаљније...


.........................................

 

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com