ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

 

Вести
.........................................

Најава нових КМЕ из Подружнице Лозница СЛД

18.01.2018. (четвртак) у 13ч, у сали за едукацију Дома здравља

Предавач: др Јасмина Рангелов Кулезић, спец. трансфузиолог


Тема: Значај имунохематолошких тестирања у трудноћи


Акредитован под ред. бр.: А-1-1595/17 код Здравственог савета РС
учесници добијају 2 бода

01.02.2018. (четвртак) у 13ч, у сали за едукацију Дома здравља

Предавач: др Мирко Мрђен специјалиста педијатар, субспец. кард.


Тема: Безазлене аритмије код деце


Акредитован под ред. бр.: А-1-1014/17 код Здравственог савета РС
учесници добијају 2 бода

Актуелности

16.03.2017.
Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења

“Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења“ предавање одржано  16. марта 2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Неонатална сепса је генерализована бактеријска инфекција у првом месецу живота. Патогенетски то је синдром системског инфламаторног одговора на инфекцију. Морталитет је од 15-80%. С обзиром на је реч о веома озбиљном обољењу неопходно је његово рано препозавање.

Детаљније...

.........................................

23.02.2017.
Деформитети кичменог стуба

Стручни састанак „Деформитети кичменог стуба“, одржан је 23.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био је др Милован Видовић, специјалиста ортопед, Oпшта болница Лозница.

Термин деформитети кичме обухвaтa рaзличитa стaњa у којимa је кичмaaбнормaлне осовине или кривине. Дужинa кичменог стубa условљенa је његовом висином. Зa стaтику кичменог тубa поред пршљеновa, међупршљенски дискусa и фиброзних везa одговорaн је и тонус леђне, грудне и трбушне мускулaтуре.

Детаљније...

.........................................

09.02.2017.
Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја

Стручни састанак „ Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја” одржан је 09.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била је мр сци. мед. др Светлана Секулић специјалиста уролог.

Детаљније...

.........................................

26.01.2017.
Значај правилног третирања медицинског отпада у здравственој делатности

Стручни састанак „Значај правилног третирања медицинског отпада у здравственој делатности“, одржан је 26.01.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач на стручном скупу је била je др Борка Кокановић, специјалиста хигијене Републички санитарни инспектор.

Др Борка Кокановић је говорила о  значају правилног третирања медицинског отпада у складу са важећом законском регулативом у здравственим установама у којима се у току пружања здравствене делатности свакодневно генеришу велике количине отпада.

Детаљније...

.........................................

12.01.2017.
Средина и дете

Стручни састанак „Средина и дете“, одржан је 12.01.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач на стручном скупу је била je др Славица Петровић Тадић, специјалиста хигијене Општа болница Лозница.

Карактеристика дечјег доба је интензиван раст и развој, повећано трошење енегргије, колебљивост имунолошких  снага што захтева одговарајуће услове живота.

Детаљније...

.........................................

03.11.2016.
Синдром хепатоспленомегалије

Стручни састанак „Хепатоспленомегалија“ одржан је 03.11.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је биo др Бранко Мрђен, специјалиста инфектолог.

Хепатоспленомегалија се може дефинисатиати као увећање јетре и слезине, као самостално увећање једног органа  или истовремено увећање оба органа. 

Детаљније...

.........................................

22.09.2016.
Трансфузија тромбоцита

Стручни састанак „Трансфузија тромбоцита“ одржан је 22.09.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфузиологије. На предавању је истакнуто да се трансфузија тромбоцита примењују у спречавању и лечењу крварења код болесника са тромбоцитопенијом или тромбоцитопатијом. Др Кулезић је нагласила да се најчешће примењује у лечењу хематолошких, онколошких и кардиохируршких болести, и при гастроинтестиналним крварењима. Већина тромбоцитних трансфузија се примењује у спречавању крварења, а мањи део у лечењу крварења.

Детаљније...

.........................................

16.06.2016.
Корист од трчања у регулисању менструационог циклуса и третману хормонских поремећаја

Стручни састанак „Корист од трчања у регулисању менструационог циклуса и третману хормонских поремећаја“ одржан  је 16.06.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био др Жељко Павловић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Др Павловић је истакао да је изостанак менструације или аменореја код младих и здравих жена углавном знак трудноће. Ако трудноће нема а менструација касни, у питању је хормонски поремећај.

Детаљније...

.........................................

02.06.2016.
Сепса код деце

Стручни састанак „Сепса код деце“ одржан  је 02.06.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар кардиолог, запослен на дечијем одељењу  у Општој болници Лозница.

Детаљније...

.........................................

27.05.2016.
Хипертензивна криза: дијагноза и терапија

На XII Симпозијуму ургентне медицине са међународним учешћем који је одржан 15-18 маја 2016. године на Златибору, презентовани су радови „Адренална (Адисонова) криза“ чији је аутор и предавач др Милорад Тадић специјалиста ургентне медицине, и рад др Маријане Станимировић „Значај увођења јединственог протокола пријема позива у раду СХМП Лозница“. Рад који је презентовала др Маријана Станимировић проглашен и похваљен као најбољи рад 12. Симпозијума ургентне медицине.

Детаљније...

.........................................

09.05.2016.
Хипертензивна криза: дијагноза и терапија

Стручни састанак на тему „Хипертензивна криза: дијагноза и терапија“ одржан  је  20.05.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница.  Предавач на стручном скупу је др Марија Лазаревић, специјалиста опште медицине.

Др Марија Лазаревић је предавање започела дефинисањем појма хипертензивне кризе као појаве наглог и критичног повећања крвног притиска, када је систолни артеријски притисак већи или једнак 180 mmHg, а дијастолни артеријски притисак већи или једнак 120 mmHg. Истакнуто је да је  у таквим стањима значајно хитно медицинско збрињавање пацијената  због могућег угрожавања живота и тешких оштећења виталних органа.

Детаљније...

.........................................

09.05.2016.
Синдром оспе

Стручни састанак на тему „Синдром оспе“ одржан  је  09.05.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница.  Предавач на стручном скупу је др Бранко Мрђен, спец. инфект. из Опште болнице Лозница.

Др Бранко Мрђен је истакао да  је Оспа или егзантем морфолошка промена која се јавља по кожи:  целог тела,  већег дела тела, регионално. Појединачна промена назива се ефлоресценца, оспа на слузницама назива се енантем,  јавља се пре егзантема и раније ишчезава.

Детаљније...

.........................................

07.04.2016.
Мултидисциплинарни приступ у лечењу рака

Малигне болести представљају око 200 обољења са различитим карактеристикам. Спознаја да пацијент има рак је велики емоционални и психички стрес, за који је  потребно  припремити како самог пацијента, тако и породицу. Мултидисциплинарни приступ је интегрисани приступ лечењу, где медицински и сродни стручњаци, доносе одлуку о избору најбоље опције лечења за пацииента са раком.

Детаљније...

.........................................

07.04.2016.
Нови приступи у превенцији болести зависности

Стручни састанак на тему „Нови приступи у превенцији болести зависности међу младима“ је одржан дана 07.04.2016. у сали за едукацију СЛД Лозница, а предавач је била прим. др Нада Ђурић, епидемиолог која се скоро две деценије бави превенцијом БЗ у Лозници и у региону.

 

Детаљније...


.........................................

 

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com