ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

 

Вести
.........................................

НАЈАВА КМЕ:

25.04.2019. у 13 часова, у сали за едукацију Дома здравља Лозница

ТЕМА: МАЛИГНА ОБОЉЕЊА И ИСХРАНА

Предавач: прим. др Славица Петровић Тадић, спец. хигијене

Акредитовано код Здравственог савета Републике Србије А-1-882/19,
2 бода за учеснике

Актуелности

15.03.2019.
Подршка здавственим радницима за пружање здравствене заштите мигрантима и избеглицама

Едукацији о културноосетљивим здравственим услугама и управљању стресом за здравствене раднике, одржанаје 15. марта 2019. године, на тему „Пружање културно осетљивих услуга и превенцију стреса, сагоревања и секундарне трауматизације код пружалаца услуга“.

Детаљније...

.........................................

07.03.2019.
Балнеофизикални третман пацијената након уградње ендопротезе кука

07. марта 2019.г. у организацији Подружнице Лозница СЛД, одржано је предавање „Балнеофизикални третман пацијената након уградње ендопротезе кука“. Предавач је била др Снежана Радуловић, спец. физикалне медицине.

Зглоб кук спада у покретне зглобове, највећи је и један од најважнијих зглобова, будући да има незаобилазну улогу у развоју и очувању правилне архитектуре целокупног локомоторног система, односно статике и симетрије тела.

Детаљније...

.........................................

20.02.2019.
Значај ултразвучне дијагностике код болесника са раним реуматоидним артритисом

20. фебруара 2019.г. одржано је предавање у организацији Подружнице Лозница СЛД „Значај ултразвучне дијагностике код болесника са раним реуматоидним артритисом“ у Лозници. Предавач је била Др Љиљана Ерцеговцевиц, спец. физикалне медицине.

Реуматоидни артхритис (РА) је хроницна, запаљенска системска болест прогресивног тока, која се манифестује упалом и остецењем зглобова. Ултразвуцни преглед помаже у постављању ране дијагнозе реуматских болести, диференцијалној дијгнози појединих стања и працењу тока болести.

Детаљније...

.........................................

22.03.2018.
Алергијски ринитис- савремени приступ лечењу

Стручни састанак „Алергијски  ринитис - савремени приступ лечењу“ одржан је 22.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач: др Љиљана Тешић Видовић, специјалиста ОРЛ, субспецијалиста онколог, Општа болница Лозница.

Алергијски ринитис је хронично запаљенско обољење слузнице носне шупљине, проузроковано преосетљивошћу на алергене спољне средине. Сматра се да 20% светске популације болује од неког облика алергисјког ринитиса. Први симптоми се јављају  између 5. и 10. године живота, а свој максимум достиже између 10. и 20 . године живота. Дели се на интермитентни ( који има сезонски карактер) и перзистентни.

Детаљније...

.........................................

15.03.2018.
Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција

Стручни састанак „Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција“, одржан је 15.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач: др Бранко Мрђен, спец. инфектолог, субспец. гастроентеролог, Општа болница Лозница.

Детаљније...

.........................................

01.02.2018.
Безазлене аритмије код деце

„Безазлене аритмије код деце,  предавање одржано  1.  фебруара  2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Аритмије код деце су веома честа појава и практично нема детета без аритмије.  Међутим, више од 2/3 аритмија су потпуно безазлене и не захтевају никакав третман. Ипак, оне изазивају велику забринутост код родитеља и деце, па понекад захтевају адекватну дијагностику да би се родитељима  пружио прави савет а деци омогућио нормалан живот и бављење спортом.

Детаљније...

.........................................

18.01.2018.
Значај имунохематолошких тестирања у трудноћи

Предавање одржано  18. јануара 2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфутиолог.

Имунохематолошка тестирања у антенаталном и перинаталном периоду имају за циљ пре свега спречавање и смањивање учесталости хемолизне болести фетуса и новорођенчета (ХБФН). Веома је значајно откривање и праћење РхД негативних трудница, откривање трудница са клинички значајним антиеритроцитним антителима, као и лабораторијска потпора у дијагностици и третману ХБФН у трудноћи и после порођаја. Антенатална РхД имунопрофилакса и мерење обима фетоматерналног крварења у значајној мери доприносе смањењу процента сензибилисаних трудница.

Детаљније...

.........................................

16.03.2017.
Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења

“Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења“ предавање одржано  16. марта 2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Неонатална сепса је генерализована бактеријска инфекција у првом месецу живота. Патогенетски то је синдром системског инфламаторног одговора на инфекцију. Морталитет је од 15-80%. С обзиром на је реч о веома озбиљном обољењу неопходно је његово рано препозавање.

Детаљније...

.........................................

23.02.2017.
Деформитети кичменог стуба

Стручни састанак „Деформитети кичменог стуба“, одржан је 23.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био је др Милован Видовић, специјалиста ортопед, Oпшта болница Лозница.

Термин деформитети кичме обухвaтa рaзличитa стaњa у којимa је кичмaaбнормaлне осовине или кривине. Дужинa кичменог стубa условљенa је његовом висином. Зa стaтику кичменог тубa поред пршљеновa, међупршљенски дискусa и фиброзних везa одговорaн је и тонус леђне, грудне и трбушне мускулaтуре.

Детаљније...

.........................................

09.02.2017.
Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја

Стручни састанак „ Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја” одржан је 09.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била је мр сци. мед. др Светлана Секулић специјалиста уролог.

Детаљније...

 


.........................................

 

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com